Voor sport, onderwijs en bedrijven: breinprofielen als sleutel tot talentontwikkeling

Het brein als basis voor je belangrijkste (sport)carrièrekeuzes klinkt logisch, maar in de praktijk herkennen veel mensen hun talenten niet goed. BrainsFirst brengt daar verandering in. Met vier korte, wetenschappelijk onderbouwde games maken zij cognitieve vaardigheden inzichtelijk en vertalen die naar praktische toepassingen in werk, studie en sport. Denk aan instroom, doorstroom of heroriëntatie: waar komt iemands brein, en dus het talent, het best tot zijn recht? Bezoekers van de E|SPORTS TECH CAMPUS kunnen de games zelf uitproberen op de demobooth.
Een van de mensen achter de missie is Ivar. Met een achtergrond in psychologie communicatie en verleden in recruitment belandde hij in de wereld van talentherkenning, HR en neurowetenschap. Hij helpt organisaties en sportclubs met het verbeteren van talentbeslissingen op basis van objectieve breindata. "We bieden geen vaste uitkomst, maar een startpunt voor gerichtere keuzes. Het breinprofiel is daarmee een puzzelstukje voor bijvoorbeeld loopbaanbegeleiding, coaching en HR-vraagstukken”, aldus Ivar.
NeurOlympics: spelenderwijs je brein in kaart
Het breinprofiel ontstaat via de NeurOlympics: vier korte games die zestien cognitieve vaardigheden meten, zoals werkgeheugen, denksnelheid en volharding. Elke game is eenvoudig in opzet, maar wordt adaptief moeilijker. De uitdaging zit niet in gamen zelf, maar in concentratie en doorzettingsvermogen. De data uit meer dan 1500 datapunten wordt verwerkt tot een persoonlijk breinprofiel – een inzicht in hoe iemand denkt en handelt - en waar je talenten dus liggen.
Het profiel laat vervolgens zien waar iemand cognitief sterk in is en hoe die kwaliteiten zich vertalen naar bijvoorbeeld taakgericht of procesmatig werken. Die inzichten helpen starters, sporters en switchers bij loopbaankeuzes, maar ook organisaties bij selectie, begeleiding of reorganisatie.
"De meeste deelnemers vinden de NeurOlympics verrassend leuk," zegt Ivar. "Zelfs mensen die normaal niet gamen, zijn binnen een paar minuten volledig gefocust." Toch kan het ook frustrerend zijn. "Dat is precies de bedoeling. We willen weten wat je doet op je grens, wat gaat je makkelijk en wat minder makkelijk af."

Van potentieel naar perspectief
De toepassingen van het breinprofiel zijn breed. Zo hielp BrainsFirst in een conservatieve organisatie mensen die boventallig werden verklaard om nieuwe loopbaankoersen te verkennen. Een vrouw die dertig jaar als managementassistent werkte, ontdekte dat haar profiel ook paste bij projectmanagement of zorgfuncties. Dat verbreedde haar perspectief enorm.
Ook jongeren, statushouders en mensen met autisme kunnen profiteren van deze aanpak. Neem Jesper: autistisch, taakgericht, maar sociaal ingesteld. Op basis van zijn breinprofiel werd een werkschema opgesteld dat structuur bood, met ruimte voor sociale interactie. Een goede match tussen brein en werkcontext kan zo het verschil maken – zeker op een krappe arbeidsmarkt.
BrainsFirst en de E|SPORTS TECH CAMPUS
Op de E|SPORTS TECH CAMPUS in Purmerend heeft BrainsFirst een eigen booth waar bezoekers de NeurOlympics kunnen ervaren. De aanwezigheid op de campus past goed bij hun missie: breinkracht als uitgangspunt nemen voor ontwikkeling. De link met esports ligt voor de hand, maar de toepassingen reiken verder. Onderwijsinstellingen kunnen breinprofielen inzetten bij studiekeuze of begeleiding, bedrijven bij selectie en teamvorming. Sportorganisaties gebruiken het voor talentherkenning. In al deze sectoren biedt neurowetenschap een nieuw perspectief op prestaties en potentieel.
Breinprofielen als toekomst van talentontwikkeling
BrainsFirst gelooft dat neurowetenschap een blijvende rol gaat spelen in hoe we leren, werken en selecteren. "Uiteindelijk willen we dat iedereen zijn breinprofiel kent. Net zoals je weet of je een ochtend- of avondmens bent", zegt Ivar. In het onderwijs kan dat helpen om profielen te koppelen aan studies die echt passen. “Het feit dat 40% van de studenten afhaakt in het eerste jaar, zegt genoeg. Wij kunnen die begeleiding slimmer en persoonlijker maken.” BrainsFirst ziet dat iedereen talent heeft, samen is het uitzoeken waarin zodat iedereen een eerlijke kans heeft op die studie of droombaan die bij je past.
Meer over BrainsFirst vind je op www.brainsfirst.com