Dit is de winnaar van Innovators Arena start-ups: Alderli - slimme technologie voor een veilig thuis

Wie ben je en wat is je achtergrond?
Ik ben Jacob Vermeule. Ooit begon ik als student-assistent op de Universiteit van Amsterdam en vond het geweldig om kennis over te dragen. Ik gaf les in programmeren en statistiek. Wat mij altijd heeft gefascineerd is de zoektocht naar waarheid: via statistiek én via filosofie.
Wat is Alderli?
Alderli is een combinatie van technologie en zorg. We gebruiken kunstmatige intelligentie (AI) om ouderen (elderly) te helpen. Vandaar de naam: Alderli. Het is een slimme manier om hen een veiliger gevoel te geven in hun eigen huis.
Hoe is het idee ontstaan?
Mijn compagnon Stijn Vos en ik zijn al sinds de middelbare school goede vrienden. We wilden samen iets met data doen. In die tijd vielen onze beide oma’s en lagen zij uren op de grond voordat ze gevonden werden – dat maakte veel indruk. Er vallen meer dan 500.000 ouderen per jaar vallen die vaak te laat gevonden worden wat grote gevolgen heeft.
Ik wist vanuit de universiteit dat er technisch meer mogelijk was. We hebben veel weekenden en avonden hieraan zitten puzzelen. Stijn kocht uiteindelijk de eerste hardware en toen we de stap konden zetten van model naar AI naar dat iemand gebeld wordt realiseerden we: we kunnen dit echt maken. We vullen elkaar goed aan, waarbij ik vooral op de voorgrond sta en Stijn alles regelt achter de schermen.
Wat is jullie missie?
We willen twee dingen bereiken:
- Ouderen ontzorgen als het gaat om technologie.
- Een veilige thuissituatie bieden.
Waarom is dit zo belangrijk?
Sensoren kunnen letterlijk levens redden. Wist je dat 1 op de 2 ouderen die langer dan een uur op de grond ligt, binnen een jaar overlijdt? Als onze sensor dat niet zou detecteren, zou ik dat heel moeilijk vinden. Daarom moet het echt goed werken.
Hoe lang zijn jullie al bezig?
Ongeveer 2,5 jaar. We begonnen in de avonden en weekenden met brainstormen en experimenteren. In december 2022 hakten we de knoop door en in mei van 2023 kregen we ook echt het vertrouwen van anderen dat het mogelijk was. In het begin waren we met z’n tweeën, met Bas van der Voort als adviseur die wekelijks meedacht. Inmiddels hebben we ook twee stagiaires, waarvan er een in dienst komt. We hebben zelf zo veel mogelijk geprogrammeerd en gefinancierd. Maar nu het platform steeds complexer wordt, is er hoogstwaarschijnlijk ook externe financiering nodig.
Hoe werkt het systeem precies?
De sensoren detecteren als er iemand valt en geeft dan een waarschuwingssignaal naar de contactpersonen. Onze AI is slim, maar niet zelflerend. Het is een zogeheten ‘feed forward’-model. Dat betekent: hij doet wat wij hem vertellen, niet wat hij zelf leert. Als de sensor langer dan een kwartier uit staat geeft het een signaal door aan iedereen die verbonden is. Installatie is eenvoudig en kan men zelf doen. Via de Alderli-app kunnen er uiteindelijk naast valdetectie verschillende sensoren gekoppeld worden. Zo creëren we een totaalpakket voor veilig thuis wonen.
Wat zijn jullie plannen nu?
We draaien nu een pilot met 30 sensoren bij zorginstelling Pieter van Foreest in Delft, van mei tot eind augustus. De eerste resultaten zijn duidelijk en positief. Thuiszorgorganisaties zijn enthousiast, vooral omdat het systeem bij een alarm ook de optie biedt om een beeldopname van het incident mee te sturen voor een snelle beoordeling zonder dat de persoon in kwestie hier herkenbaar op staat. We produceren nu zo'n 30 sensoren per week, maar zijn in gesprek om de productie op te schalen.
Wat betekent de winst van de Innovators Arena voor jullie?
De prijs geeft een enorme boost. Het opent deuren, bijvoorbeeld naar thuiszorgorganisaties. We zaten ook in de halve finale van de Philips Innovatie Award. De interesse is groot: 27 ziekenhuizen en instellingen zoals Cordaan in Amsterdam toonden al belangstelling.
Zijn er nog andere ideeën waar je iets mee wilt doen?
Zeker. De pitches op de Innovators Arena waren indrukwekkend. Bijvoorbeeld Sentistic. Dat zou een interessante aanvulling op ons platform kunnen zijn waarmee we ervoor zorgen dat ouderen langer zelfstandig en zelfredzaam thuis kunnen blijven wonen.
Tot slot: wat hoop je te bereiken met Alderli?
Als we écht mensen kunnen helpen en impact maken, dan is mijn missie geslaagd. Voor mij is het belangrijk dat technologie menselijk blijft. En dat ouderen zich veilig voelen. Dat is waarvoor wij het doen.